Image

Wat is lichaamsgerichte traumatherapie?

Het is een therapievorm die vooral op het lichaam is gericht. Uit onderzoek blijkt dat heel veel lichamelijke en psychische klachten voortkomen uit trauma. Je lichaam vertelt eigenlijk het verhaal van het trauma, kent alle antwoorden en liegt NOOIT. Ik luister naar dit verhaal door te kijken waar er veel spanning zit in het lichaam, en ik voel met je mee welke gebieden op dat moment aandacht vragen. Vaak hangt dit samen met jouw lichaamsverhaal en ervaringen uit het verleden die nog onvoldoende verwerkt of geaccepteerd zijn, of emoties die (deels) onderdrukt worden. Door aandacht te hebben voor deze gebieden, ontdekken we waardoor er zich daar zoveel spanning bevindt en ontstaat er als vanzelf meer ruimte en ontspanning in het lichaam. En dit geeft vaak klachtenverlichting. Mijn hulp bestaat er vooral uit dat ik met je meevoel en help om datgene aan het licht te brengen wat er achter je klachten schuilgaat, en je vervolgens begeleid en ondersteun om hier ruimte aan te geven. Bij lichaamsgerichte therapie werken we niet zo zeer met woorden, maar veel meer door te voelen, te zwijgen en te vertragen. Vaak leiden woorden alleen maar af en als trauma al op jonge leeftijd is ontstaan, zijn er geen woorden.

Image

Een diepe verbinding 

Als traumatherapeut weet ik dat er zeer weinig nodig is om je onveilig te voelen en heel veel om je veilig te voelen. Ik werk afgestemd op jou, in contact met mijn eigen kwetsbaarheid zodat we stapje voor stapje, in jouw tempo, contact kunnen maken met jouw kwetsbaarheid. Ik ontmoet jou in mij.

Ik heb gedegen kennis van trauma, herken de verschillende delen in jou en ik blijf ook wanneer het erg is. Ook wanneer je denkt dat alles in jou voelt, of zegt dat het te erg is om te delen, je het liefst hard wegrent en blijft rennen.

Image
Image
Image

Haken en stilstaan

Trauma is als haken in je gebreidde lievelingstrui. Doe je niets met die haak, dan blijf je constant dingen tegenkomen waar je achter blijft haken en wordt de haak groter, ontstaat er op een gegeven moment een gat. Blijf je maar door hollen, en doe je niets dan blijft er niets over van jouw trui. De trui die je warm zou moeten houden. Ze verliest zelfs haar schoonheid, kleur en charme.

Dus probeer eens stil te staan. En als het spannend is dan staan we samen stil. Neem de tijd om met de zachtheid van je trui te kijken naar de haak. Waar komt ie vandaan? Waaraan blijft ie telkens haken? Wat is zo hardnekkig, stekelig en pijnlijk?

Als je wilt kijken we samen, ik voel graag met je mee en ik blijf, ook als jij niet meer durft te kijken uit schaamte, boosheid, angst of verdriet of allemaal. Ik blijf..

Trauma gaat over uit contact gaan met jezelf en met de wereld. Traumatherapie gaat over het herstellen van de verbinding met jezelf en met de ander