De kracht van samen

Ik geloof in de kracht van samen, van mens tot mens. Vanuit gelijkwaardigheid, 

Samen is elkaar zien, dat kan alleen op gelijke hoogte. 

Samen is vanuit je eigen regie, autoriteit, vanuit jouw samenzijn met jezelf.

Echt Samen is fantastisch verbindend.

Aangezien we als mens ongeveer dezelfde thema’s uit te werken hebben, kunnen we zoveel voor elkaar betekenen. Tenminste als het ons lukt voorbij de strijd, de pijn, de onmacht, schuld, dualiteit te komen. Mij helpt het en lukt het inmiddels meestal om uit te zoemen. Boven de situatie te gaan hangen. 

Hoe mij dit is gelukt? Door heel veel te investeren in mij. Door laagje voor laagje door mijn pijnstukken te gaan. Te ontdekken welke delen (zie delen werk op mijn website) in mij aandacht vragen, op de voorgrond staan, mij naar toen en daar trekken. En dit kon ik niet alleen.. daar is ie weer. 

Waarom mij dit niet alleen lukte? 

Omdat ik me bewust mocht worden van hoe sterk mijn gedachtes mij in de greep hielden. En hoe dit alles werkt. Ik mocht leren voelen omdat het lichaam je zoveel kan vertellen en vele malen betrouwbaarder is dan je hoofd. In je hoofd praten zoveel delen tegen je, en als dat gebeurt wordt het chaos. Door te ontmengen van deze delen, door ze bijv op te stellen kun je ze gaan onderscheiden en met ze in gesprek gaan, en vragen wat ze van jou nodig hebben om niet meer zo te schreeuwen, te sturen, te trekken. Wat willen ze je laten voelen.. zodat ze de regie terug kunnen geven aan jou. 

Dit kan ik niet alleen leren, omdat dit ook best spannend is, omdat dat wat gevoeld wil worden niet altijd fijn is, overweldigend kan zijn en confronterend. Er is dan iemand nodig, die je helpt te vertragen, compassievol is, er is, blijft, jou even draagt, die je wijst op je wegbewegen. Samen kun je zoveel meer dan alleen. En dan.. kun je samen zijn met jezelf. Samen met jezelf, ben je nooit alleen, en vanuit dat samen met jezelf, samen zijn met de ander is heel fijn.