Ochtendritueel……

Voor mij is het belangrijk om de dag rustig te beginnen. Ik zet mijn wekker dan ook in ieder geval 2 uur voordat ik de deur uit ga. Meestal ben ik voor de wekker wakker. Wel zo lekker, omdat ik dan niet zo uit mijn slaap gerukt word.

Siska Greving

Ik heb bij mezelf gemerkt, en ik zie dat ook bij veel mensen die bij mij komen, dat wanneer ik onbewust de dag in stap, dit invloed heeft op mijn dag. Ik loop achter de feiten aan, of voel me wat wollig of geïrriteerd en weet niet waarom. Zit nog niet echt in mijn lijf. Ik geloof dat er s ’nachts van alles wordt verwerkt van wat we overdag meemaken, waarin we geraakt zijn. Dit gebeurt vanuit ons onderbewustzijn. Als we dan s ‘ochtends opstaan, speelt dat onderbewuste nog een grote rol. Als ik daar niet bewust aandacht aan besteed, blijf ik in dat onderbewustzijn. Voor mij voelt het alsof ik makkelijker uit balans te brengen ben. Daarom heb ik voor mezelf een ochtendritueel gemaakt dat bij mij past, wat ik prettig vind. Dit kan voor iedereen anders zijn, hetgeen wel overeenkomt, is dat je bewust de dag begint.

Bij mij ziet dat er als volgt uit. Ik neem de tijd om wakker te worden, te voelen; hoe is het vandaag? Hoe voel ik me.. even een hand op mijn buik en een hand op mijn hart, en voelen. Daarna zet ik bewust mijn voeten naast mijn bed op de grond. Ik voel mijn voeten, rustig aan. Ik kijk mezelf aan in de spiegel en wens mezelf een goedemorgen. Ik maak mezelf wakker door mijn gezicht te wassen met koud water en schraap daarna mijn tong. Drink een glas warm water met gember en citroen om mijn darmen te spoelen en voor te bereiden op het eten wat er eventueel aankomt. Ik doe wat zonnegroetjes of shake mijn lichaam. Dit laatste is onderdeel van sensual yoga om in je bekken te zakken.

Voor mij is het een manier om in mijn lijf te zakken. Contact te maken met mijn lichaam. En eigenlijk te zeggen.. ik ben er, ik ben hier, ik ben wakker. Echt wakker word ik als ik vervolgens een duik in het koude water neem of onder de koude buitendouche te stappen. Heerlijk vind ik dat. Hier heb ik de rest van de dag profijt van, mijn lijf tintelt. Bovendien heb ik gemerkt dat het mijn immuunsysteem een boost geeft. Daar waar veel mensen de afgelopen tijd om me heen verkouden en grieperig waren, voel ik me nog steeds fit. Afhankelijk van of ik trek heb of niet, ontbijt ik. Ik heb op een gegeven moment gevoeld dat ik echt mijn lijf hierin mocht volgen. Geen trek, dan hoef ik ook niet te eten, ik volg de wijsheid van mijn lijf. Ik volg sowieso mezelf. Mijn eigen wijsheid. Ik ben er van overtuigd dat we vele malen wijzer zijn en meer kunnen dan we in eerste instantie met ons hoofd denken.

Daarnaast vind ik het fijn om s ’ochtends in ieder geval even buiten te zijn geweest. Weer of geen weer. Ik wandel even met de hond of ga op de fiets naar mijn praktijk. Contact met de natuur brengt me ook echt bij mij.. en dan, dan ben ik klaar om weer prachtige mensen te ontmoeten in mijn praktijk.

Een ochtendritueel maakt ook dat ik kan voelen: wat is van mij en wat is van de ander.. Aan het eind van de dag, vind ik het fijn om bewust uit te checken en de dag af te sluiten. Dag dag, alles wat niet van mij is of bij deze dag hoort laat ik nu los, en dat is nu gebeurd en zo is het.. Zodat ik de volgende dag echt een nieuwe dag heb.. en opnieuw kan beginnen, zonder lading, zonder bagage..

Heb je geen idee wat voor jouw een fijn ritueel is.. of voelt het wat ongemakkelijk? Vraag me, en we kijken samen..