Mindfulness: bewuste aandacht op dit moment voor dit moment, zonder te oordelen en op een milde vriendelijke manier.

Image

Mindfulness

Als er een leeftijdsgroep is die baat kan hebben bij Mindfulness, dan is het wel de tiener of jongere! Steeds meer jongeren ervaren overbelasting , overprikkeling en depressieve gevoelens. Thema’s als eigen identiteit, omgaan met stress en prestatiedruk, het vinden van balans ondanks alle fysieke en mentale veranderingen die je ervaart, het aangaan van vriendschappen en sociale media zijn voor deze doelgroep actueler dan ooit. Tieners staan voor veel persoonlijke en maatschappelijke uitdagingen, en zijn tevens nieuwsgierig naar nieuwe ervaringen en handvatten om in het leven te staan. Mindfulness vormt voor tieners dan ook een waardevolle bijdrage in hun zoektocht naar een eigen identiteit en bij hun weg naar volwassenheid.

De cursus biedt praktische oefeningen en handreikingen die direct in het dagelijks leven kunnen worden toegepast.

Onderwerpen die aan bod zullen komen:

  • bewustwording van gedachten/ oordelen/ automatische piloot
  • aandachttraining en concentratie
  • omgaan met verschillende vormen van stress (met speciale aandacht voor situatie op school)
  • ontwikkelen lichaamsbewustzijn, je adem als anker
  • stilstaan bij ‘lastige’ emoties
  • je weg vinden binnen vriendschappen / sociale media
  • aanvaarding van de ‘dingen zoals ze zijn’
  • liefdevolle vriendelijkheid ontwikkelen naar jezelf en anderen

Wat brengt de cursus Mindfulness? 

Het kan je ondersteunen om meer in het moment te blijven en plezier te ervaren, je krijgt handvatten om beter om te gaan met stress op school. Het verbetert je concentratie en leerprestaties en draagt bij aan een algemeen gevoel van psychisch en fysiek welbevinden. Je nachtrust verbetert en rusteloosheid en piekergedachten verminderen. Het vergroot je empathie en eigenwaarde wat bijdraagt aan het ontwikkelen van gezonde sociale relaties. Je ontmoet gelijkgestemden, ervaart rust, en krijgt een les voor het leven, iets om altijd op terug te vallen. Je vergroot je geduld en verdraagzaamheid, inzicht in jezelf, en je leert problemen en emoties van een afstand te bekijken. Daarnaast maak je kennis met een plek waar geluisterd wordt, waar het veilig is en zonder oordeel.

Het op deze leeftijd herkennen en aanpakken van depressie symptomen kan bovendien de kans verminderen op het ontwikkelen van depressie op latere leeftijd.

Inhoud cursus:

  • 8 momenten van een uur.
  • Kleine groepen van max. 8 deelnemers.

Investering:

€88,- inclusief BTW, inclusief lesmateriaal.

Leeftijdsgroepen:

Groepen van 12 – 15 jaar en van 16 – 19 jaar