Change happens through movement and movement heals - Joseph Pilates

Image

Pilates, met yoga invloeden

Pilates is een trainingsmethode waarbij houding, stabiliteit, coördinatie, ademhaling en focus op lichaam en geest het uitgangspunt is. Het is een effectieve workout die spiergroepen tegelijk versterkt en rekt om een evenwichtig en soepel lichaam te krijgen.

Het hele lichaam is betrokken bij Pilates. Maar je traint vooral je rompstabiliteit oftewel core stability. Met 'core' wordt je romp of je kern bedoeld: een korset van spieren rondom je rug, buik en bekken. Bij het uitvoeren van allerlei bewegingen heb je deze spieren nodig. Een stabiele, sterke kern vermindert het risico op blessures en daarom is het verstandig om de stabiliteit van je kern te trainen.

Bij elke pilatesoefening zorg je ervoor dat je rug, buik en bekkenbodem aangespannen zijn. Elke beweging die je maakt, begint bij de kern van je lichaam. Een sterke kern geeft je met elke activiteit meer kracht en balans. De oefeningen beschermen je rug in het dagelijks leven en zorgen voor een goede houding.

Je kunt de oefeningen uitvoeren op een mat. Daarbij gebruik je de eigen lichaamsweerstand. De resultaten zijn sterkere kernspieren, een betere houding, meer stabiliteit, toegenomen flexibiliteit en algehele fysieke fitheid.

Pilates heeft veel voordelen, zoals een beter lichaamsbewustzijn, balans, coördinatie, kracht en lenigheid. Het gaat er niet zozeer om wat je doet, maar veel meer hoe je iets doet. Je kan de principes van Pilates in elke training verwerken.

De les gaat plaatsvinden bij voldoende opgave, dus zou ik je willen vragen om het contactformulier in te vullen en als opmerking aan te geven welke dag jouw voorkeur heeft.

Deze methode is gebaseerd op zeven belangrijke basisprincipes:
  • Concentratie

Bij Pilates concentreer je je op een zo goed mogelijke uitvoering van de oefeningen.

  • Centrering

Alle bewegingen voer je uit vanuit het centrum van je lichaam, het gebied van de ribbenkast tot de knieën. Het samenwerken van de spieren in dit gebied geeft je een stabiel en sterk lichaamscentrum waardoor je houding verbetert en je lichaam sterker wordt.

  • Controle

Alle oefeningen die je doet, voer je heel gecontroleerd en bewust uit. Zo train je je lichaam en bescherm je het tegelijkertijd tegen blessures.

  • Vloeiende Bewegingen

Pilateslessen bestaan over het algemeen uit vloeiende krachtige oefeningen, ik zorg ook voor een fijne flow van de ene naar de andere oefening.

  • Precisie

Bij Pilates besteed je veel aandacht aan de uitvoering van iedere oefening. De kwaliteit van de oefening is belangrijker dan hoe vaak je hem doet.

  • Ademhaling

Pilates is niet alleen een training voor je lichaam, maar ook voor je longen. De diepe ademhaling zorgt voor een goede opname van zuurstof in je bloed. De stevige uitademingen waarbij je je concentreert op je spierkracht, helpen je dieperliggende spieren te activeren. Daarbij werkt de gecontroleerde ademhaling – net als bij yoga – ook ontspannend.

  • Yoga invloed en Siska invloed:

Ik sta erg achter de yogafilosofie, waardoor ik bijvoorbeeld altijd een meditatie toevoeg. Daarnaast hou ik ervan om intuïtief te werken en ik stem mij dus af op de behoefte van de groep of van het individu.